Miért változtassuk az életmódunkon?

Miért változtassunk az életmódunkon?

Életmód:
ahogyan élünk, beleértve a táplálkozást (mit eszünk, iszunk), a gondolkodásmódunkat (ismereteink, spirituális kihívásaink és ezek megoldásának képessége, módszerei), fizikai aktivitásunkat (fizikai munka, kedvtelésből végzett mozgás, sport), vagy ezek hiányát.
 
Változás:
eltérés a megszokottól, gyakran valami új bevezetése

Szem előtt tartva, hogy mit akarunk elérni, egy változás jó, ha közelebb visz a célunkhoz, rossz, ha eltávolít. Egy változás a leggyakrabban kisebb-nagyobb kényelmetlenséggel, rizikóval jár: a jelenlegi előnyökről (legkönnyebb, legolcsóbb, legfinomabb, stb.) kell lemondani egy jövőbeni eredményért, ami remélhetőleg ellensúlyozza annak a veszteségét, amit feladunk, vagy olyasmit kell próbálnunk, amit még nem tettünk, legyőzve azt, ami eddig visszatartott.

Ebben a folyamatban a miért a legfontosabb, a mozgató, motiváló energia, ami nélkül az ember egy lépést sem tesz. A miért akkor válik teljesen világossá, amikor tisztán látjuk az ok-okozat, gondolat-cselekedet-eredmény összefüggését, egybetartozását, egymásutániságát. Senki épeszű nem ugrana le egy toronyház tetejéről, csak mert valaki ezt mondja neki, de egy tizenéves éves gyerek, akit füves cigarettával kínálnak, talán elfogadja, mert nem látja, hogy olyasmibe kezd, aminek következményeibe sok huszonéves belerokkant vagy belehalt.

Életmódunk egyenes következménye az egészségünk állapota. Ha jobb egészséget akarunk (a skála tetején a teljes egészség, bőséges energia, a skála alján a test halála van), ehhez változtatnunk kell az életmódunkon. A változtatást megkönnyíti a fokozatosság: egy lépésben csupán akkora változás, amit nem nehéz megtenni, de már némi haszonnal jár, ami kárpótol a minimális veszteségért.

„Semmi sem lehet olyan finom, mint a jó egészség érzése” 

(Dr. Robert O. Young)

A jelenlegi életmódunk – legalábbis a legtöbb emberé – több elemet tartalmaz, aminek egyenes következménye az egészségünk mind jelentősebb mértékű elvesztése. Ebben a témában sok „feltételezett igazság”, hamis adat halmozódott fel, amelyek nemzedékeken keresztül tartották magukat. Ha egy hazugságot vagy butaságot nagyon sokan ismételnek, attól az még nem válik igazzá.

Testünk a legfontosabb tulajdonunk, aminek gondját kell viselnünk. Érdemes jó állapotban tartani, ha nem túl rövid ideig, vagy nem csak igen korlátozott mértékben akarjuk használni. A legtöbb betegség, még egy egyszerű fejfájás is sok figyelmet köt le – ilyenkor nehéz másra figyelni, nem tudjuk igazán élni az életünket. A súlyosabb betegségeknél mindez még nehezebb.

Miért is változtassunk az életmódunkon?  Ha kell, hát azért, hogy meglegyen mindaz a szellemi és fizikai energia, ami a test jó működéséhez kell, és hogy megszabaduljunk azoktól a gondolatoktól, érzelmektől, szokásoktól, ételektől, más káros anyagoktól, amelyek folyamatosan megbetegítik a testünket. A jutalom teljesebb egészség, kortól függetlenül bőséges energia, a betegségek fenyegetésétől való aggódás hiánya.

Ebben szeretnék segíteni.
Dr. Lerner Péter